Підрозділи Морської охорони долучаться до українсько-румунських навчань «Riverine – 2020»

НАЗАД
14 серпня 2020 14:31

У вже традиційному для карантину форматі відеоконференції відбулось остаточне планування та погодження сил та засобів, а також складових елементів навчань, які відбудуться восени на Дунаю.

Представники українського та румунського штабів навчань цьогоріч діятимуть в межах свого національного контингенту, відпрацювання навчальних елементів також буде максимально ізольованим: висадка оглядових груп, рятування людини за бортом, надання першої допомоги, – всі контактні елементи – виключно в межах національних сил.

Водночас, маневри корабельно-катерного складу, протиповітряна оборона корабля в специфічних умовах річкової навігації, забезпечення безпеки цивільного судноплавства, робота тральної групи та інші безконтактні завдання відпрацьовуватимуться у звичайному режимі.

Традиційно всі навчальні елементи максимально відповідають актуальним загрозам і викликам, які можуть постати перед об’єднаними силами. Так, аналізуючи ситуацію останніх кількох років, коли через активні повені та зміну рівня води в Дунаю, на різних ділянках річки, від прибережних до гирла виявляли артилерійські снаряди, морські міни та інші вибухонебезпечні «відголоси» колишніх боїв першої і другої світових війн, міжнародним штабом навчань було прийнято рішення відпрацювання роботи тральної групи із підривом міни.

Зауважимо, що основною особливістю Дунайських маневрів є відпрацювання взаємодії Військово-Морських Сил України та Румунії із безпосереднім залученням корабельно-катерного складу прикордонних відомств двох держав, оскільки Дунай – це річковий кордон і саме прикордонники є запорукою його мирного функціонування і як транспортної артерії, і як зони відпочинку, туризму, промисловості, рибальства та ін., в межах чинного законодавства.

«Але у випадку ускладнення ситуації, необхідності залучення силової підтримки флоту, ми маємо добре розуміти один одного, діяти за єдиними алгоритмами та стандартами. Саме тому Морська охорона завжди активно долучається до навчань за стандартами НАТО, ініціативно пропонує навчальні елементи з максимальною можливістю обміну досвідом із країною Європейського Союзу», – підкреслив представник Регіонального управління Морської охорони в штабі навчань Юрій Нечипорук.

Від Морської охорони Державної прикордонної служби до навчань «Riverine-2020» залучатиметься корабельно-катерний склад Ізмаїльського загону Морської охорони. Для новоствореного загону це ще один досвід самостійної участі у міжнародних навчаннях та напрацювання щільного партнерства з румунськими колегами, від яких також залучатиметься один прикордонний катер. В липні вони успішно склали перший такий іспит під час багатонаціональних навчань «Sea Breeze – 2020»

Нагадаємо, що українсько-румунські навчання «Riverine» започатковано за двосторонньою ініціативою української та румунської сторони та вперше проведено у 2018 році.

Відгуки та коментарі

Ваше ім'я
Ваш E-mail
Текст

Популярні розділи та сервіси